MFÖ Tescillendi
Gönüllerin markası MFÖ, resmi marka olma yolunda ilk adımı attı. Pop müzik tarihinin simgesi MFÖ’nün üyeleri Mahmut Mazhar Alanson, Raif Özkan Uğur ve Aziz Fuat Güner, grubun simgesi MFÖ harflerinin tescil edilmesi için Türk Patent Enstitüsü’ne başvurdu.
90’larda oynadıkları bir reklam filmiyle “Şapkasız çıkmam abi” repliğini hafızalarımıza yerleştiren Mazhar Fuat Özkan üçlüsü şimdi de “Markasız çıkmam abi” diyor.
1966 yılından beri gönüllerde taht kuran Türkiye’nin en önemli ve köklü müzik grubu MFÖ, resmi marka olma yolunda ilk adımı attı. Pop müzik tarihinin simgesi MFÖ’nün üyeleri Mahmut Mazhar Alanson, Raif Özkan Uğur ve Aziz Fuat Güner, grubun simgesi MFÖ harflerinin tescil edilmesi için Türk Patent Enstitüsü’ne başvurdu.
HABER MUHABİRLİĞİ VE FOTO MUHABİRLİK HİZMETİ
MFÖ Grubu’nun marka başvurusunu gerçekleştiren Asya Patent’in sahibi Yavuz ve Tuğba Şekeral’ın verdiği bilgiye göre, ünlü grup 9., 38. ve 41. sınıflardan tescil talebinde bulundu. MFÖ’nün marka başvurusu yaptığı alanlar arasında radyo ve televizyon yayın hizmetleri, haberleşme hizmetleri (internet servisi sağlama hizmetleri dahil), haber ajansı hizmetleri, eğitim ve öğretim hizmetleri, spor, kültür ve eğlence hizmetleri, dergi, kitap, gazete yayımlama hizmetleri, haber muhabirliği, foto-muhabirliği hizmetleri yer alıyor.
Grup, MFÖ adını yalnızca müzik, müzik ürünleri ve medya değil yine faaliyet alanlarıyla ilgili manyetik, optik veya pozlanmış film halinde kayıt taşıyıcılar, antenler, uydu antenleri, yükselticiler ve bunların parçaları gibi pek çok sektörde de marka tescil başvurusu yaptı.
MFÖ Grubu’nun marka başvurusunu Asya Patent gerçekleştirdi. Daha önce Leman Sam’ın tescilini gerçekleştiren Asya Patent’in sahibi Yavuz ve Tuğba Şekeral, ünlülere önemli tavsiyelerde bulundu.
Daha öncesinde Türkiye’nin en güçlü kadın seslerinden Leman Sam’ın isim tescilini gerçekleştiren Yavuz ve Tuğba Şekeral, MFÖ’nün tescil başvurusu talep ettiği bütün alanların çok gerekli ve isabetli olduğuna dikkati çekiyor. Kıvanç Tatlıtuğ’un 22, Cem Yılmaz’ın bütün sınıflardan marka tescili yaptırdığını belirten Yavuz ve Tuğba Şekeral, ünlülere şu tavsiyelerde bulunuyor:
“Ünlülerden bazıları artan korsan tehlikesine karşı isimlerini marka olarak tescil ettiriyor. Ancak ünlüler açısından marka tescili kavramı, korumanın ötesinde çok önemli bir sektörü de beraberinde getiriyor. Günümüzde ünlüler, marka tescilinden sonra bir çok ürüne adını vererek farklı sektörlerde pazarlara açılabilir, hatta markalarının lisansını vererek adları üzerinden para kazanabilir. Bu konuda sınıf (emtia )seçimi çok önemlidir. Türk Patent Enstitüsü’nün belirlediği 45 sınıftan uygun olanlarını seçmeleri için danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Kullandıkları isim takma isimleri dahi olsa onu tescillemeleri gerekir. Zira kötü niyetli kişilerle karşı karşıya kalabilir. Binbir güçlükle oluşturulan şöhreti korumak, sürdürmek için resmi anlamda tescil ettirmek şarttır. Aksi halde hayat verdikleri karakterler, isimler, sanat eserleri ticari hayatta art niyetli kişilerce kullanılabilir ve bu haksızlığın da önüne geçemeyebilirler.”
Bu arada, yasal süre olan 10 ay sonunda MFÖ markası Mazhar Alanson, Fuat Güner ve Özkan Uğur adına tescil edilerek ilan edilecek.
Bir zamanlar MFÖ… Fotoğraf: mfo.com.tr
1966 yılında Mazhar Alanson ve Fuat Güner’in tanışmaları ile başlayan beraberlik 1971 yılında ikilinin çıkardıkları “Türküz Türkü Çağırırız” adlı albümle devam etti ve aynı yıl Özkan Uğur’un da katılması ile “MFÖ” nün yarım aşıra yaklaşan birlikteliklerinin ilk temeli atıldı. 1970‘li yılların ortalarında “İpucu 5” lisi olarak çıkardıkları “Heyecanlı Çok Heyecanlıyım” adlı parça ile Türkiye’de yapılmış ilk klip çalışmasını gerçekleştirdiler.
MFÖ, en önemli çıkışını 1984 yılında “Ele Güne Karşı” albümüyle yaptı. Albüme adını veren bu şarkı, o sene yılın şarkısı seçildi. Bunu, 1985 yılında “Peki Peki Anladık”, 1986 yılında “Vak The Rock”, 1987 yılında “No Problem”, 1989 yılında “Best of MFÖ”, 1990 yılında “Geldiler”, 1992 yılında “Agannaga” ve “Dönmem Yolundan”, 1995 yılında Rock sound’u ağırlıklı “M.V.A.B” izledi. 1985 ve 1988 yıllarında ülkemizi Eurovision şarkı yarışmasında başarı ile temsil eden Grubun üyeleri kariyerlerinde solo albüm çalışmaları dışında film, tiyaro, reklam ve TV dizilerinde de oldukça başarılı çalışmalara imza attılar.
MARKALAŞAN ÜNLÜLER
Asya Patent’in istatistiklerinden edindiğimiz bilgiye göre özellikle 90’lı yılların sonundan itibaren Türkiye’de isimlerini marka olarak tescil ettiren ünlülerin sayısında son yıllarda büyük artışlar gözleniyor. Tarkan ile Hülya Avşar’ın öncülüğünde başlayan markalaşma alanında Avrupa’nın birçok gelişmiş ülkesini geride bıraktık. Tüm sınıflarda marka tescili yaptıran Cem Yılmaz, imza ve kendisini tasvir eden görüntüsü de marka olarak tescil ettirdi. Türkiye’de isimlerini marka olarak tescil ettiren ünlüler arasında, Paris Hilton, Shakira, Jennifer Lopez gibi yabancı ünlüler de var. İvana Sert, Yılmaz Erdoğan, Seda Sayan, Mustafa Sandal, Mehmet Ali Erbil, Funda Arar, Beyazıt Öztürk, Keremcem, Gülben Ergen, Özcan Deniz, Mahsun Kırmızıgül, Mustafa Sandal, Kenan Doğulu marka tescili yaptıran ünlülerden sadece bir kısmı. 30.03.2012
http://www.eminedolmaci.com/sapkasiz-da-markasiz-da-cikmam-abi.htm